Ada ke yang suka keladi kemahang...jom Kita buat..
Gulai tempoyak keladi kemahang
2 Ikat keladi kemahang
1 Sudu makan cuka makan
20 Biji cili padi
2 Ketul kunyit hidup
4 Sudu makan tempoyak
2 Sudu makan gula
2 Papan petai(isi sahaja)
2 Ketul Ubi keledek(potong ikut suka)
4 Tangkai kcg panjang(klo x letak Pon xpe)potong ikut suka..
Secekak daun kesum
3 Keping asam keping
Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara-cara nya:-
- Potong-pptong keladi kemahang pastu dendam dgn cuka makan dgn air penuh aras keladi selama 20 minit..
- Blander cilipadi dan kunyit hingga halus..ketepikan..
- Basuh keladi tadi toskan.. kemudian masuk dlm periuk..
- Masukan juga bhan bland tadi,Ubi keledek,kacang panjang,tempoyak
- Petai,daun kesum,asam keping,gula,garam dan serbuk perasa..
- Masukan air aras keladi tadi..Gaul hingga sebati ..
- Buka api dapur kuat(garang) tutup periuk biar jgn buka n jangan kacau selama 20 minit..
- Tutup api ..dah masak...boleh la di hidangkan...
Alhamdulillah tak gatal...terima kasih Asiah binti mohamad kongsi petua tak bagi keladi gatal . rendam keladi dgn cuka makan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan