Ahad, 28 November 2021

Resepi Satar





RESEPI SATAR

Bahan-bahan nya

2 kilo ikn selayang (ikan sardin)

Kelapa parut (yg muda) rm2

Lada kering rm 1

Halia 2 inci

Bawang merah 10 ulas yang sederhana besar

Bawang putih 2 ulas

Daun kesum 2 ikat

Lada burung@cili padi ikut suka nak letak ke tak nak

Grm,gula,perasa kena agak-agak ya..

Telur 1 @2 biji(yg ni letak last sekali ya)

.

Cara-caranya

.
Ikan ambik isi sahaja ya...blend bwng merah,putih,halia,lada kering,lada burung.

Satukan dalam ikan dan ramas-ramas manja ya jangan kuat sangat.

Kemudian ambik kelapa muda,daun kesum(dihiris halus)satukan dalam ikan.

Tambah gula, garam, perasa. Last sekali masukkan telur gau-gaul perlahan. Siap

Nanti boleh bakar dengan daun pisang.



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...